Toch even iets om bij stil te staan: al 12,5 jaar is er steeds een maandgedicht van De Mérode op deze site verschenen. In totaal werk ik al negentien jaar aan deze website.

Historie

Begin jaren ’90 leer ik Willem de Mérode kennen, via de De Mérode-kamer in het huis dat mijn ouders Uithuizermeeden huren aan de Hoofdstraat in Uithuizermeeden. Dit kleine aan De Mérode gewijde museum is in het huis ondergebracht op initiatief van Hans Werkman, de biograaf van Willem de Mérode. Mijn ouders hebben het huis betrokken als beheerders van het handwerkmuseum (van Stichting Het Hoogeland) dat in de woning is gevestigd. Niet zozeer zijn poëzie, maar vooral zijn levensverhaal maakt wat los bij mij.

Internet

In de periode 1996-1998 komt het internet langzamerhand tot leven en wordt het gebruik ervan steeds gebruikelijker. Ik ben handig met computers en programmeren en bedenk dat ik een website wil bouwen. Maar, daar moet dan natuurlijk wel iets nuttigs op staan. De keuze was al snel gemaakt: een site gewijd aan de schrijver en dichter Willem de Mérode. Er was op dat moment op het internet maar één gedicht van De Mérode te vinden, ‘De Duif‘ (het maandgedicht van deze maand). De allereerste pagina van de site ging via merode.nl online in november 1997.

Betrokkenheid

Door de jaren heen wordt me steeds duidelijker hoezeer De Mérode geliefd is. Met regelmaat ontvang ik vragen over gedichten, complimenten en andere motiverende reacties van sitebezoekers. Maar dat niet alleen, ook Hans Werkman en bijvoorbeeld Jan Willem Keuning steunen mijn inspanningen. Ondertussen ga ik een keer mee met een Dagtocht Hoogeland, bezoek een symposium ter ere van de 75e sterfdag van De Mérode en lukt het om met behulp van donaties en dankzij het werk van Max Nooteboom het graf van De Mérode een oppepper te geven met nieuw grind en een likje verf.

Gedichtendatabase online

Uiteindelijk is het De Mérode die mij indirect op het spoor zet om de studie tot docent Nederlands te doen: ik werk aan een boek over Venetië met een vleugje dichtkunst van Willem de Mérode. En dan is het toch fijn als je meer kennis hebt van de Nederlandse taal. Vanaf 2013 werk ik gestaag aan een online-database waarin alle gedichten van De Mérode worden opgenomen. Al meer dan de helft van zijn oeuvre is er ondertussen te vinden. En ondertussen ben ik bezig aan een queeste om Willem de Mérode gerehabiliteerd te krijgen, omdat hij werd veroordeeld op basis van wetgeving die discriminerend was voor homo’s.

Het museum aan de Hoofdstraat is er niet meer; de stichting heeft het pand in 2007 verkocht. Ondertussen vind je in de oudheidkamer aan de Stationsstraat in Uithuizermeeden een kleine permanente tentoonstelling.

Champagne

Hoe dan ook, een dichter kan dan al jaren dood zijn, zijn gedichten en levensverhaal zijn nog springlevend. Iedereen die mij in de afgelopen negentien jaar op welke manier dan ook heeft gestimuleerd om ermee door te gaan, wil ik hartelijk bedanken. Het heeft mij veel goeds gebracht en voor nu trek ik dan ook de champagne open!

Categorieën: nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

76 − 72 =