Enkele jaren geleden kocht ik de bundel ‘De levensgift’ en tot mijn verrassing staan de data waarop de gedichten zijn geschreven er met potlood in vermeld. Bovendien zijn alle gedichten voorzien van een titel. Het gedicht ‘Het schrift’ komt uit deze bundel.
Ik kon juistheid van de data verifiëren aan de hand van de Verzamelde Gedichten van Hans Werkman. De titels neem ik over. De titels zijn niet in de Verzamelde Gedichten vermeld, maar ik ga ze overnemen in de gedichtendatabase van De Mérode. Het maakt me nieuwsgierig wie de aantekeningen in het boekje heeft geschreven (en wanneer), maar dat zal wel niet meer te achterhalen zijn.Over mijn koppeling tussen de bundel ‘De levensgift’ en de liefde tussen Elisabeth Barrett en Robert Browning, leest u meer op merodeinvenetie.nl. De liefde tussen Elisabeth Barrett en Robert Browning inspireerde De Mérode tot het schrijven van zijn laatste dichtbundel ‘De Levensgift’ (1938). De sonnetten die Barrett aan haar grote liefde schreef, nam hij als uitgangspunt.

Het gedicht Het schrift is in 1936 gepubliceerd in het tijdschrift De Werkplaats. In 1987 werd het opgenomen in Verzamelde Gedichten.

Het schrift

Mag men bekennen dat men mint
En zijn gevoelen, denken, daden,
Uitstrooien aIs bevliesde zaden,
En hopen, dat een gunstige wind Hen naar het veilig hart zaI dragen
Dat open ligt en toebereid?
En na een koesterende tijd
Hen groeiend zien en bloemen dragen? Ik heb ‘t gewaagd; aanvaard mijn schrift.
Neem, lees, en wees als ik gelukkig
En handel liefdrijk met mijn nukkig
Hart en mijn ongebroken drift.
handtekening Willem de Mérode

Uit: De levensgift, geschreven op 2 november 1936.

 

Categorieën: maandgedicht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 4 = 1