Bundel De levensgift

Bundel De levensgift

De Levensgift is de laatste bundel die De Mérode publiceerde. De ondertitel van De Levensgift luidt: ‘Elisabeth Barrett aan Robert Browning’’. De vijftien gedichten waaruit deze bundel bestaat, zijn kennelijk geïnspireerd door gedichten die Barrett aan Browning schreef. Maar om welke gedichten het precies gaat, wordt niet duidelijk.

Een bijzonder verhaal voor de omslag van dit boek. Het is gemaakt door Léon Holman (pseudoniem van Léon Elias Kratzenstein, (Hameln, 21 oktober 1906 – Sobibór, 23 juli 1943). Hij was een Duits grafisch ontwerper die vanwege zijn Joodse afkomst in 1934 naar Nederland kwam. Hij illustreerde bijvoorbeeld ook een boekomslag voor Simon Vestdijk. Het heeft me veel moeite gekost om informatie over deze kunstenaar bij elkaar te zoeken. Het resultaat is opgenomen in Wikipedia, Léon Holman.

Handtekening Léon Holman

Op DBNL zegt Odile Heynders, Achter het masker van een vrouw,
Willem de Mérode als Victoriaanse dichter:

(…) Meer dan dertig jaar later presenteert De Mérode zijn laatste dichtbundel, De levensgift, ook als bewerking van Barretts gedichten. Gelukkig houdt hij veel meer afstand ten opzichte van het origineel en bereikt daarmee juist een grotere verbondenheid in dramatiek en beeld. Het goede van zijn gedichten is, dat zij ons nieuwsgierig maken naar die van zijn Victoriaanse voorgangster.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + 7 =