Annie Mankes- Zernike doorr Jan Mankes

Annie Mankes- Zernike doorr Jan Mankes

Annie Mankes-Zernike

Annie Mankes-Zernike was de eerste vrouwelijke predikant in Nederland. Zij was getrouwd met de schilder Jan Mankes die in 1920 in Eerbeek overleed. Annie Mankes had zich het lot van De Mérode aangetrokken toen hij in 1924 de cel in moest, en zij schreef hem tijdens zijn gevangenisperiode. De Mérode leerde haar pas persoonlijk kennen toen hij bij Wilma Vermaat was.

Vriendin

Annie Mankes-Zernike was toen in het Rotterdamse Tuindorp/Vreewijk predikante van de Nederlandse Protestanten Bond (NPB).Hij logeerde in 1925 een aantal weken bij mevrouw Mankes in Rotterdam. Vanaf 28 september 1925 logeerde hij nogmaals bij mevrouw Mankes, deze keer niet voornemens terug te gaan naar zijn broer in Burgum, Friesland.

Uiteindelijk liep de langdurige logeerpartij uit de hand. Mevrouw Mankes, die De Mérode uit medeleven onderdak bood, vond dat hij niet zijn best deed andere woonruimte te vinden. Keuning was bovendien geen echt gezellige gast. Overigens vond Keuning haar op zijn beurt te dominant om nog lang te blijven.

Graf Jan Mankes en Annie-Mankes-Zernike te Eerbeek (foto: Max N. Noteboom)

Graf Jan Mankes en Annie-Mankes-Zernike te Eerbeek (foto: Max N. Noteboom)

Verhuizen naar Eerbeek

Uit haar Eerbeekse tijd had Annie Mankes nog contacten overgehouden, en ze wist daarom dat er op de boerderij aan de Ringlaan in Eerbeek een kamer met slaapkamer beschikbaar kwam. Een vriend van Wilma Vermaat (At Nieboer) had eerder op de kamers bij weduwe Doom gewoond, en Wilma Vermaat vond het wel wat voor Willem de Mérode. En zo kwam het dat De Mérode zijn laatste levensfase in Eerbeek doorbracht.

Hij bleef haar dankbaar voor haar hulp en gastvrijheid en ze ontving regelmatig een bundel van De Mérode. In oktober 1938 bezocht hij haar een laatste keer in Rotterdam. Het ging toen al niet zo goed met zijn gezondheid (lichamelijke functie-uitval, slagaderverharding).

Annie Mankes-Zernike ligt met haar man Jan Mankes begraven op de Eerbeekse begraafplaats vlakbij het graf van Willem de Mérode.

Categorieën: verdieping

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 5 = 1