Liefde voor kunst, cultuur en muziek

Snel door: www.beleefvenetie.nl »

Mensen die een beetje van Willem de Mérode weten, zijn ongetwijfeld op de hoogte van zijn voorliefde voor kunst, cultuur en muziek, naast literatuur. Zijn interesse in Venetië was al vroeg gewekt, en hij is er uiteindelijk twee keer geweest. Volgens zijn biograaf moet zijn laatste bezoek aan Venetië één van de gelukkigste momenten in zijn leven zijn geweest.

Kunst en poëzie gekoppeld

Tijdens mijn bezoek aan Venetië werd ik getriggerd door een schilderij van San Cristoforo. Het deed me onmiddellijk denken aan het gedicht ‘Christophorus’ van Willem de Mérode. Ik realiseerde me dat hij op diezelfde trap in het Dogenpaleis wellicht zijn inspiratie voor het gedicht had opgedaan. Dit vormde uiteindelijk de directe aanleiding voor mijn voornemen een boek samen te stellen over Willem de Mérode in Venetië. In dit boek koppel ik zijn gedichten aan plekken, personen en kunst in Venetië. Jan G.P. Best, auteur van ‘Het Byblosschrift ontcijferd’ heeft bij mij het kwartje doen vallen, toen wij de website voor de publicatie van zijn boek bespraken.

Werk in uitvoering

Veel mensen weten ondertussen van mijn plan. Vaak wordt mij gevraagd hoe het ermee staat, maar dit is natuurlijk werk in uitvoering. De nieuwe website beleefvenetie.nl (voorheen merodeinvenetie.nl) is ontstaan vanuit het idee om geïnteresseerden op de hoogte te houden over de voortgang van mijn boek ‘Venetië in de voetstappen van Willem de Mérode’. Het is tegelijkertijd een goede methode om mijn verzamelde gegevens alvast een podium te geven. Er is veel onderzoek voor nodig; daar is veel tijd mee gemoeid. Erg leuk om zo alvast meer te kunnen laten zien over hoe het boek zich ontwikkelt. De website is op 1 augustus officieel in de lucht, maar kan nu al worden bekeken. Suggesties en aanbevelingen zijn van harte welkom.

Categorieën: nieuws