Persbericht van Uitgeverij Aspekt uit Soesterberg

Publicatie bloemlezing ‘De gedroomde zoon’

Willem Jan Otten en Hans Werkman (samenstelling)

De gedroomde zoon

100 gedichten van willem de Mérode

Te lang al was er geen poëzie van Willem de Mérode meer in de handel. Met de 100 gedichten van de bloemlezing De gedroomde zoon hebben Willem Jan Otten en Hans Werkman nu het omvangrijke werk van deze dichter samengevat.

Willem de Mérode (1887-1939, schuilnaam van W.E. Keuning) doorleefde de tragedie van een onmogelijke liefde. Hij schreef in de spanning van jongensliefde en een mystieke beleving van christelijk geloof.

Veelkleurig werk

Zijn werk is zeer veelkleurig. Er staat in deze bloemlezing poëzie van verlies en verlangen: ‘Ik ben geen vader en ik héb geen zoon’, er staan harde portretten in: ‘De krankzinnige’, ‘De landloper’, verhalende gedichten: ‘Waar is Vitellus de wafelverkoper?’, rouwgedichten: ‘De tijd valt lang voor hen die waken’, gedichten van overgave: ‘Mijn zoon, geef mij uw hart’, Chinese gedichten: ‘Mijn hart is een uit ’t nest gevallen vogel’.

Lovende kritieken

In zijn eigen tijd kreeg De Mérode lovende kritieken van de toen belangrijke literatuurcritici. Simon Vestdijk vond zijn werk ‘prachtig van beelding, taalkunst en sfeer’.

Menno ter Braak ontdekte bij hem ‘prachtige voorbeelden van geraffineerd dichterschap’. In 2004 handhaafde Gerrit Komrij in zijn “dikke Komrij” het bijna maximale aantal van negen gedichten van De Mérode. In 2009 schreef Willem Jan Otten over De Mérodes ‘imposante en zinderende oeuvre’: “Je kunt je na de kennismaking niet meer goed indenken dat je zonder bent geweest’.

Meer over de bloemlezing

De inleiding van De gedroomde zoon gaat in op de veelzijdigheid van De Mérodes gedichten, hun bliksemende beelden, hun religieuze verstilling, hun hartverscheurende thematiek.

Een levend en authentiek dichterschap krijgt met deze bloemlezing een plek in de 21e eeuw. Omvang 128 blz., winkelprijs € 16,90, uitgeverij Aspekt te Soesterberg.

Over de samenstellers

Willem Jan Otten (1951) schreef onder meer de gedichtenbundel Eindaugustuswind (1998), de roman Specht en zoon (2005, Librisprijs) en de essaybundel Onze Lieve Vrouwe van de schemering (2009).

Hans Werkman (1939) schreef onder meer de biografie De wereld van Willem de Mérode (1983, Henriëtte de Beaufortprijs), de roman Het hondje van Sollie (1999) en de essaybundel Bijeen met man en muis (2009).

Voor inlichtingen, bezoek www.hanswerkman.nl »

Categorieën: nieuws