Heugelijk nieuws: eindelijk is een oude wens in vervulling gegaan. Vijf Liefhebbers van de dichter Willem de Mérode hebben in samenwerking met de Stichting Culturele Raad Eemsmond de handen ineengeslagen en hun krachten gebundeld in de Stichting Willem de Mérode. De stichting heeft tot doel het in stand houden waarborgen van het aanbod van informatie over de dichter en schrijver Willem de Mérode.

Dit wil de stichting bereiken onder andere via een permanente expositie, lezingen, het uitbrengen van nieuw materiaal en door de continuïteit van deze website te waarborgen. Daarnaast wil de stichting ijveren voor het vergroten van de naamsbekendheid van deze dichter, onder andere door  het werk van De Mérode verder onder de aandacht te brengen. Hieronder zie je dat ik namens de stichting als secretaris zal fungeren. Ook deze website wordt een onderdeel van de stichting. Dat zal enige invloed hebben op mijn invalshoek bij het schrijven van artikelen op deze website, die tot nu toe vooral vanuit mijn eigen persoon is geweest.

Bestuurssamenstelling

In het bestuur hebben plaatsgenomen Jan van de Wal uit Uithuizermeeden (voorzitter), Caroline Lemmens uit Westeremden (penningmeester), Helma de Boer uit Nunspeet (secretaris), prof. dr. George Harinck uit Amersfoort (algemeen bestuurslid) en dr. Hans Werkman uit Amersfoort (algemeen bestuurslid). Er is tevens een Commissie van Advies ingesteld, die wordt gevormd door Doekle de Boer uit Leeuwarden, Jan Willem Keuning uit Oosterlittens en Ludwig Hoogendoorn uit Uithuizermeeden.  De Stichting Culturele Raad Gemeente Eemsmond ondersteunt het doel van de stichting, denkt mee en faciliteert.  De culturele raad zorgt ook voor een bescheiden startbudget en bekostigde de oprichting.

De akte van oprichting is op vrijdag 1 december 2017 ondertekend bij Notariaat Pieltjes in Nunspeet.

v.l.n.r.: Caroline Lemmens, Jan van de Wal, Helma de Boer, Hans Werkman (ontbreekt: George Harinck)

Notaris Pieltjes (de heer Russchen)

Notariaat Pieltjes (de heer Russchen)

Wilt u de stichting meteen een steuntje in de rug geven, maak dan een donatie over op rekeningnummer NL54 TRIO 0198 4314 81 ten name van Artheos (vooruitlopend op de opening van een eigen stichtingsrekening in december bij Triodos). De akte van de stichting voorziet in de ANBI-status.

Extra feestelijkheid: boek

Tijdens de oprichting presenteerde ik een proefexemplaar van mijn boek Venetië met een vleugje dichtkunst van Willem de Mérode, waarin ik anekdotes en verhalen over plekken, personen en kunstwerken in Venetië koppelt aan gedichten van De Mérode. Het proefexemplaar is mogelijk gemaakt door Stichting Nanny Maria Wilhelmina de Vries. Interesse? Vraag een proefexemplaar aan via helma@www.willemdemerode.nl. U kunt zelf bepalen welke bijdrage u voor het boek wilt betalen: de opbrengst daarvan gaat naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Er is een beperkt aantal proefexemplaren beschikbaar.

Categorieën: nieuws

2 reacties

Sandor van Leeuwen · 7 februari 2018 op 22:13

Mooi nieuws, de stichting. Misschien interessant ook voor familieleden van hem?
En komt er nog een mooie uitgave met ’the best of’?

    Helma · 11 februari 2018 op 12:32

    Er komt vast een nieuwe uitgave te zijner tijd. De familie is op de hoogte van de stichting. Bijvoorbeeld Jan Willem Keuning zit in de adviescommissie van het bestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 2 =