Stichting MFC Spijk organiseert op 16 en 17 september 2017 het Keuningweekend in Spijk. De organisatie is in handen van de commissie Keuningweekend. Tijdens dit weekend staat de schrijvende familie Keuning centraal. Het evenement vindt plaats in het MFC, op het dorp en in de kerk.

De schrijvende Keunings

Tijdens het weekend gaat het in het bijzonder om de vader Jan Keuning met zijn vele Groninger streekromans, om MFC Spijk Logozijn zoon Pieter Keuning, wiens roemruchte verhalenboek ‘Kinderen in verstand en in boosheid’ recent 100 jaar geleden verschenen is, en om zijn zoon Willem Keuning (de dichter Willem de Mérode). De nieuwste druk (de achtste) van ‘Kinderen in verstand en in boosheid’ en de biografie van Hans Werkman over Willem de Mérode ‘Bitterzoete overvloed’, zijn hier met een flinke dagkorting verkrijgbaar.

Hieronder volgt eerst het programma en daarna een toelichting (zoals verstrekt door de activiteitencommissie van het MFC) op het Keuningweekend.

Programma

Dag/tijdstipActiviteitLocatie
za 09.30 uur – 10.00 uurInloop en ontvangst van de gasten MFC, Hoofdweg Zuid 5 te Spijk
za 10.00 uur – 17.00 uur Tentoonstelling over de familie KeuningMFC
za 10.00 uur – 10.15 uurOpening en welkom door Thomas PastoorMFC
za 10.15 uur – 10.45 uurLezing 'Vreemdelingen en vrienden’ door Hans Werkman over de familie Keuning in SpijkMFC
za 11.00 uur – 12.00 uurKeuningwandeling 1e keer met gids door Spijk met verhalen onderweg zoals aangegeven in het programmaboekje*Spijk
za 11.00 uur – 12.00 uurVoor wie niet meeloopt zijn er presentaties over Jan Keuning, Pieter Keuning en Willem de Merode door Jan Arend Oudman MFC
za 12.30 uur – 13.30 uurLunchMFC
za 14.00 uur – 14.30 uurLezing 'Vreemdelingen en vrienden’ door Hans Werkman over de familie Keuning in Spijk (herhaling)MFC
za 14.30 uur – 15.30 uurKeuningwandeling 1e keer met gids door Spijk met verhalen onderweg (herhaling)Spijk
za 14.30 uur – 15.30 uurVoor wie niet meeloopt zijn er presentaties over Jan Keuning, Pieter Keuning en Willem de Merode door Jan Arend Oudman (herhaling)MFC
za 17.00 uurAfsluiting van de 1e dagMFC
zo 09.30 uur – 10.30 uurKerkdienst o.l.v. ds. Jake SchimmelPKN-kerk (Andreaskerk)
zo 10.30 uur – 12.30 uurKoffiedrinken met mogelijkheid tot het bezoeken van de tentoonstelling en afsluiting van het Keuningweekend.MFC

* verkrijgbaar in het MFC

Toelichting

Het verhaal van de familie Keuning, Willem de Mérode en Spijk

KinderenInVerstandEnBoosheidHet boek “Kinderen in verstand en in boosheid” van Pieter Keuning is nu 100 jaar oud. De activiteitencommissie van MFC (multifunctioneel centrum) ziet daarin alle reden om zaterdag 16 en zondag 17 september 2017 in Spijk het Keuningweekend te organiseren en daarmee een bijzonder stuk geschiedenis, typerend voor de hele omgeving maar in het bijzonder voor het dorp Spijk, tot leven te wekken.

Gratis naar het Keuningweekend in Spijk

Daarom wordt in het weekend van 16 en 17 september het Keuningweekend georganiseerd. Een boeiende tentoonstelling en lezingen in de Gereformeerde kerk, een unieke kerkdienst en een historische looproute door het dorp vertellen het verhaal van deze bijzondere familie, Willem de Mérode en het leven rond 1920 in Spijk. Dankzij bijdragen van sponsoren en inzet van vrijwilligers is de toegang en deelname gratis. Wie op de hoogte wil blijven volgt ons op de Facebook-pagina van het Keuningweekend.

Tentoonstelling, lezingen en historische looptroute

In het MFC (voorheen Gereformeerde kerk met zaal Pro Rege) wordt tijdens het Keuningweekend een tentoonstelling ingericht over het werk van de familie Keuning. Deze tentoonstelling is uniek en bevat zeer waardevolle stukken over de familie Keuning. Verder zijn er doorlopend lezingen over de familie Keuning. Daarnaast is een looproute uitgezet door het dorp langs kerk, molen, begraafplaats, huis fam. Keuning en woningen waar mensen hebben gewoond die een rol in het boek ‘Kinderen in verstand en in boosheid’ hebben gespeeld. De lezingen vinden een aantal keren plaats. De looproute is te volgen aan de hand van een informatieboekje (te verkrijgen in het MFC).

Bijzondere kerkdienst in de Andreaskerk

Zondag 17 september is om 09.30 uur is er in de Andreaskerk een kerkdienst gewijd aan het leven en werken van de familie Keuning. Na afloop is er koffiedrinken in het MFC en kan de tentoonstelling nog worden bezichtigd. Het weekend wordt mogelijk gemaakt ruimhartige bijdragen van bedrijven en overheden.

Meer over de sociaal betrokken familie Keuning in Spijk

Begin 1900 woonde de familie Keuning te Spijk. Vader Jan Keuning was hoofdonderwijzer aan de Gereformeerde School aan de Schoolstraat te Spijk. Hij stond bekend als een zeer sociaal mens en nam het op voor de arbeidersklasse. Dit werd hem niet in dank afgenomen door het schoolbestuur en dit leverde veel onrust op in het dorp. Dit leidde uiteindelijk dan ook tot het vertrek van de familie Keuning.

Spij kmet Kerk - begin 20e eeuw

Spijk met Kerk – begin 20e eeuw

Zijn zoon Pieter Keuning beschreef de sociale omstandigheden uit die tijd in het bekende boek “Kinderen in verstand en in boosheid”. Dit boek werd in 1917 voor het eerst uitgegeven. Het boek bestaat uit een aantal hoofdstukken waarin de schrijver zich liet inspireren door gebeurtenissen en personen woonachtig in Spijk. Het betrof landbouwers, arbeiders, predikanten maar ook de middenstand zoals de schoenmakers, smeden en veehandelaren werden beschreven. De verhalen bleken deels waargebeurd en deels gefantaseerd. Dit leidde tot grote frustratie en ergernis in het dorp. Een landbouwer heeft zelfs tegen forse betaling een hoofdstuk “uitgekocht”. Hij voelde zichzelf en zijn familie onheus bejegent. Aangezien de schrijver andere namen had gebruikt in het boek haalde een voorgenomen gang naar de rechter niets uit. Mensen die op een positieve wijze werden beschreven in het dorp voelden zich trots. Mensen die er minder goed van af kwamen voelden zich bedrogen. Nog vele jaren bleef dit een heikel punt in het dorp. Het bleef echter wel een veel gelezen boek. De 8e druk werd in 2007 uitgegeven. Een in het Gronings dialect geschreven boek met 8 keer een herdruk mag uniek worden genoemd. Nu, 2017, is het honderd jaar geleden dat het boek is verschenen.

Lees ook: trouw.nl: struinen door het Groningse land van de familie Keuning.

Organisatie

De stichting Dorpsbelangen, de stichting MFC (mutifunctioneel centrum) en de kerkelijke gemeente, allen te Spijk zijn nauw betrokken bij het evenement. Dit mag voor het dorp Spijk een unieke samenwerking worden genoemd en realiseert een sterke verbinding tussen de diverse dorpsgemeenschappen. De leden van de Activiteitencommissie MFC:

Jan Oudman, Groningen
Thomas Pastoor, Spijk
Pieter Ritzema, Spijk
Jake Schimmel, Spijk
Hans Werkman, Amersfoort

Bezoek ook de Facebook-pagina van het Keuningweekend.
Keuningweekend Spijk 2017

Categorieën: nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 1 =