Venetië met een vleugje dichtkunst van Willem de Mérode

In de lezing ‘Poëtisch dwalen door de dogestad’, neem ik u mee op een flaneertocht door Venetië. Anekdotes en verhalen over plekken en personen in de stad belicht ik aan de hand van gedicht en beeld. Als u de Latijnse uitdrukking ‘ Ut pictura poesis’ kent, weet u dat ook een foto of beeld een poëtische uitdrukking kan hebben.

De Mérode is een misschien een vergeten dichter uit de vorige eeuw, maar ondanks zijn relatieve onbekendheid heeft hij het grootste dichtoeuvre van de Nederlandse dichters en werd hij bewonderd door onder anderen Vestdijk en Ter Braak. Zijn liefde voor Venetië bracht mij ook mijn innige verbinding met deze sprankelende waterstad.

Tijdens onze flaneertocht zoek ik steeds de relatie tussen de gedichten van De Mérode en ons beider ervaringen met Venetië. Hier en daar haal ik een andere schrijver of dichter aan. De uitgelichte onderdelen kunnen allerlei verrassende dingen zijn die u op een dag op een wandeltocht kunt tegenkomen; een bas-reliëf dat u wellicht zou ontgaan, een kunstwerk, een brug. Laat u verrassen en duik met mij onder in de (De Mérode’s) poëzie van Venetië.

Cover Venetië met een vleugje dichtkunst van Willem de Mérode

Venetië met een vleugje dichtkunst van Willem de Mérode